torsdag 21 februari 2013

Londres

En av mina lite mer otippade vänskaper, vi lärde känna varandra över Twitter och sedan träffades vi lite av en slump, har nyligen flyttat till London vilket resulterat i att jag har bokat en resa dit i april. På uppmaning från henne har jag skrivit en önskelista inför besöket.

1. Äta scones till frukost, med massa ost och marmelad!
2. Shopping på River Island, Selfridges & Co, Topshop, Dorothy Perkins, BodyShop, Camden m.fl...
3. Musikal: Moulin Rouge, The Lion King, Billy Elliot, Phantom of the Opera (som jag i och för sig redan sett), Mamma Mia, The Bodyguard eller kanske Once... Hade gärna sett Miss Saigon igen.
4. Nåt skönt uteställe/pub som är häng- och dansvänligt.

Det är verkligen något jag ser fram emot! Möta våren i London, ett litet avbrott från vardagen. Önskar att jag gjorde sånt oftare.

onsdag 13 februari 2013

Paralegals - juristens nya parhäst

Som paralegal tycker jag såklart att varenda jurist därute behöver oss! Därför blir jag extra glad när jag läser sånt här och hoppas och tror att utvecklingen fortsätter framåt.

För den som inte orkar (?) klicka på länken är texten som följer, direkt saxad från länken här ovan.



Möt juristens nya parhäst

INFOTORG NEWS: Paralegals – experthjälp där juristen inte räcker till

Vi får allt fler paralegals i Sverige, vid sidan av de vanliga juristerna. Paralegals gör det jurister inte kan eller hinner och behovet växer i takt med informationsexplosionen.

Sveriges första paralegal-utbildning startades 2006 i Stockholm, men redan tidigare fanns det enstaka paralegals i Sverige. Särskilt på advokatbyråer som arbetar med internationell affärsjuridik, bolags- och skatterätt är de vanligt förekommande.
I dag finns det ungefär 150 utbildade paralegals i Sverige. Att så gott som samtliga även fått jobb som paralegals visar att behovet är stort och på sikt kommer paralegals att bli en självklar del av juristsverige. Det menar Mårten Schultz, professor i civilrätt i Uppsala och Stockholm. Han undervisar blivande paralegals på Påhlmans Handelsinstitut.

– Det är ytterst informationssamhället som drivit fram behovet av paralegals. Vi jurister är inte alltid så duktiga på informationshantering, särskilt när det gäller att hämta information från annat än de vanliga rättskällorna, medger han.

Ordet paralegals kommer från engelskan och yrkesrollen är sedan länge väl etablerad i USA. Där arbetar paralegals ofta juridiskt operativt, med vittnesförhör och liknande. Svenska paralegals arbetar ofta med juridisk informationssökning och bolagsrätt och skaffar sig med tiden mycket goda juridiska kunskaper inom sitt specialområde.

– En av deras viktigaste uppgifter är att hålla kollegorna à jour med rättsutvecklingen, allt från att leta reda på relevanta rättsfall till att hålla koll på sociala medier.

Para betyder ”vid sidan om” och paralegals arbetar än så länge vid sidan av utbildade jurister. Vanligast är de på advokatbyråer, men de blir stadigt fler även på större företags rättsavdelningar, vid domstolar, på åklagarmyndigheter och liknande.

– Men på sikt får vi säkert se paralegals arbeta även på egen hand. Många företag behöver inte ständig tillgång till en jurist, men en paralegal kan fylla en viktig funktion.

Paralegals utbildas på tvååriga linjer på yrkeshögskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö och Mårten Schultz ser inget behov av högskoleutbildning för paralegals. Med sina långa praktikperioder skiljer den sig dessutom från vanliga högskoleutbildningar.

– Men en del paralegals har fått blodad tand och vill nu skaffa jur kand-examen också.

Det omvända blir också vanligare. Att färdigutbildade jurister arbetar som paralegals, vanligen jurister med stort intresse för informationsfrågor.

– Paralegals tjänar inte nödvändigtvis mindre än jurister, även om det oftast är så än så länge, konstaterar Mårten Schultz.



JOBB FÖR PARALEGALS

Bereder ärenden – upprättar olika juridiska handlingar och inlagor, inklusive översättningar. Goda kunskaper i juridisk engelska är ett krav.

Juridisk research – söker och sammanställer, för aktuella ärenden, relevanta rättsfall, författningar, propositioner och doktrin. I arbetet ingår också att stämma av med domstolar om eventuellt pågående mål som kan ha relevans i det aktuella ärendet.

Omvärldsanalyser – med hjälp av marknadsundersökningar, genom att följa sociala medier, via benchmarking, riktade informationssökningar, kontroll av myndigheters webbplatser med mera.

Kontaktperson – är den som klienter kan vända sig till med frågor om sitt ärende. En paralegal kan ge mer kvalificerade svar än en sekreterare, dessutom på begriplig svenska.

Handläggare – handlägger ofta självständigt nyregistreringar, omregistreringar och avregistreringar hos olika myndigheter, samt bevakar status på olika pågående ärenden.

Bibliotekarie – sköter inköp av rättsinformation, litteratur och tidskrifter till biblioteket

TEXT: ANDERS WIKBERG
Källa