tisdag 24 juni 2008

Vardagens offentliga personer

Det finns personer man träffar på om inte dagligen så i alla fall veckovis. Detta brukar vara människor från serviceyrken, allra oftast personalen i butikerna du handlar i. En del är gråa möss som aldrig dröjer sig kvar i ens medvetande, andra stannar kvar för att de är märkliga och går utanför normen hur svensk servicepersonal ska bete sig. Sen finns det de som fastnar för att de är trevliga, söta och lyser upp ens dag trots en ganska medioker ordväxling. Idag träffade jag på vägen hem från arbetet en ur den sistnämnda kategorin. Jag vet inte om det är för att hon alltid ler mot mig eller för att hon verkar så lättsamt söt som gör att jag alltid blir glad när jag råkar på henne.

Det här inlägget har inget annan mening än att hylla en person som jag inte känner men som ändå lyser upp vardagen.

onsdag 18 juni 2008

Onödigt vetande

REGLER: Varje spelare börjar med att skriva sju sanningar/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir tagna ska skriva sju saker om sig själv i sin blogg. Slutligen väljer bloggaren fyra nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter det är gjort skriver han eller hon vid behov eventuellt kommentarer i deras bloggar för att låta dem veta att de har blivit tagna och att de ska läsa ens egen blogg för mer information.


7 egendomliga sanningar om mig:

1. Jag avgudar Buffy the Vampire Slayer. Faktum är att den serien och vissa händelser de gestaltat har gjort så starkt intryck på mig att jag aldrig - varken nu eller då - känt mig så nära en annan människa som jag känt mig huvudrollsinnehavaren. Och det står jag för. Sju säsonger visades på TV, naturligtvis har jag alla boxar på DVD och den åttonde går i tidningsserieformat. Länge leve Buffy!

2. Jag har en enorm fascination av ett mode som närmast kan beskrivas som trashigt. Leopardmönster, ormmönster, skinnjackor, sunkiga byxor, tajts och höga skor. Min största idol på området är Kat Von D. Anledningen till att jag fascineras så av det är för att det är så fult och roligt att det blir snyggt och det strider mot lagomheten.

3. Jag är ganska säker på att jag lider av dyskalkyli. Motsvarigheten till dyslexi fast för siffror. När jag gick i skolan fanns det aldrig på tapeten men det är ganska vanligt att det utreds idag. Jag har dock aldrig fått det på papper men jag uppfyller alla fem kriterier och undviker matte som pesten.

4. Jag är ganska enstörig av mig. Eller kanske snarare så uppskattar jag inte stora folkgrupper och alla dessa sociala aktiviteter. Jag blir stressad när man måste ha något att göra och är mycket hellre hemma och slappar, fikar med en (max två!) kompisar i taget och bara tar dagen som den kommer. Jag måste inte planera min helg och jag går väldigt sällan ut. Ett par gånger om året kan jag tycka att det är intressant i nån timma eller så och då enbart med alkohol i bilden. Jag blir mest bara trött av tanken på att leva ett sånt liv, inplanerat med sociala aktiviteter från åtta på morgonen till sovdags.

5. Jag tror inte att jag skulle klara av att bo med någon – alls – förutom mina djur. Även om jag skulle vilja. Jag har gått från att tro att jag inte kan bo själv till att inse att jag nog funkar bäst som ensamboende.

6. Det mesta i mitt liv är antingen svart eller vitt. Jag jobbar på det men det är inte lätt.

7. Jag har varit med i Aftonbladet i en artikel om fattiga studenter. My fifteen minutes.


Följande får gärna skriva sina egna:
Hanna
Liv
Dan (om han hade/har skaffat sig en blogg)
Ellen

och utmaningar.

1. Vad gjorde du för tio år sedan?
Jag hade säkert sommarlov från gymnasiet. Höll säkerligen för fullt på att förtränga vad som hade hänt med M och försökte att bara hänga med i verkligheten i övrigt. Bodde hemma, hade eller skulle nyligen flytta till huset där mina föräldrar bor än idag. Var dryg tonåring och det säger väl det mesta, i övrigt.

2. Vilka fem saker finns (fanns) på att-göra-listan idag?
- ta med Buffy-boxen till Anna.
- hämta klädpaket på posten.
- läsa boken jag fick av snälla Lotta
- följa FRA-beslutet och lite halvt ha koll på Sverige-matchen (hade gärna gått med Hanna och hennes J men dagen har varit ganska pissig så jag orkade inte).
- gosa katt och sova tidigt

3. Godis jag gillar.
Saltlakrits, minst 70% choklad samt blå hajar och rödgröna stora nappar. Har återupptäckt barnfavoriten med svarta sega råttor. De är fab!

4. Vad skulle jag göra om jag blev miljardär?
Först tråkiga saker, som att betala av skulder. Sedan skulle jag förhandla mig till bättre räntor på lån, köpa en bil och definitivt inte jobba heltid utan bara göra det jag verkligen vill. Några resor här och där, lite bra investeringar och kanske ett semesterhus. Jag skulle nog gärna hjälpa mina vänner som kanske inte har det så bra heller och köpa presenter. Sånt gillar jag. :)

5. Städer (och i ärlighetens namn mindre samhällen) som jag bott i.
Stockholm, Västerljung, Lid, Nyköping, Pulborough och tillbaka till Stockholm (bara i huvudstaden har jag bott i åtta olika stadsdelar/förorter).

De jag utmanar får bli:
Féline och Liv (känner inte heller så många som bloggar). ;)

Vi gillar listor...

Blev utmanad av Hanna men tänkte först peta in en lista jag snodde en tid tillbaka av Féline.

Listan avser varumärken på dina prylar IRL.

ACCESSOARER
- Väska: Allt från dussinproducerat till sånt man hittar i små obskyra butiker på semestern.
- Plånbok: Tjeckisk hållbar sak i skinn.
- Solglasögon: Billiga från H&M.
- Armbandsur: Har inget.
- Smycken: Stavar i öronen. För lat för att byta men köpte ett par söta kattörhängen i Nice.

TEKNIK
- Mobiltelefon: Sony Ericsson K810i.
- TV: Har ingen.
- Dator: Acer Travelmate 5520.
- Mp3-spelare: Ipod.
- Dammsugare: Electrolux UltraSilencer. Innan dess små billiga i ljudnivå med en bandsåg.

INTIMHYGIEN
- Tandkräm: Vademecum.
- Tvål: Gurktvål från någon fairtrade-butik.
- Doft: Armani Sensi och mina tre senaste fynd från parfymeriet i Cagnes-sur-Mer. (Hittade en snajsig myskvariant på BodyShop men den är inte inhandlad.)
- Hudlotion: Det jag har vid tillfälle.
- Shampoo och balsam: Nåt som är bra för känslig hudbotten.

MAT OCH DRYCK
- Mineralvatten: Provar mig fortfarande fram.
- Vin: Rött. Favoriten: Montepulcioano.
- Bröd: Mörkt bröd, typ såna kvadrater eller lingongrova.
- Choklad: Mörk choklad.
- Te: Kvällsro och chaité. Mums!

HEMMA
- Säng: IKEA.
- Lakan: IKEA och nåt dyrt jag fått från jobbet.
- Porslin: Mique, IKEA, Rörstrand och Indiska.
- Soffa: IKEA utgången modell, Nikkala med rött överdrag.
- Ljuslyktor/hållare: Indiska.

FÄRDMEDEL
- Bil: Enligt önskemål en Wolksvagen Golf eller Pegeout 206 eller 307. Men nöjer mig hittills med att tidvis låna fars Saab Biopower nånting sånt och hyra "billiga bilen".
- Flygbolag: Beror på.
- Taxibolag: Åker endast i nödfall.
- Cykel: En gul sak med ram.
- Annat: Kommunalt och mina två ben.

MEDIA
- Magasin: Svenska ELLE och GLAMOUR. Ibland någon uppstickare.
- TV-kanal: Har som sagt ingen TV.
- Dagstidning: Metro påväg till jobbet.
- Radiokanal: Lyssnar i princip aldrig på radio. Jag gillar tystnaden.
- Sajt: Bloggen, gmail, ett par sådana presentations-och-hålla-kontakten-sajter, bilddagboken.

Lätt att vara hälsosam.

Signalspaningslagen

Det är i ropet nu, som en trend, att jaga turister. Förlåt, terrorister menar jag förstås. Och hur de än försöker övertyga svenska folket om att det inte är så farligt är det enda jag kan tänka på Nordkorea. Vi rör oss ett steg närmre den mardrömmen och Orwells dystopi. Hur kunde det gå så snett och hur många terrorister har vi egentligen i Sverige?

onsdag 11 juni 2008

Moi - fotbollsexpert!

Igår tittade jag på en match för första gången på många, många år... och jag förundras alltid över så kallade experter som ska uttala sig innan och efter själva matchen som om det gällde liv eller död. Och de är pompösa! Det är nästan för roligt liksom, så jag fattar underhållningsgrejen.

Det verkade dock inte så svårt så jag tänkte komma med ett eget expertutlåtande. Spelarna var som yra höns och snubblade mest över bollen. De borde ha spelat istället. Ändå vann Sverige. Kanske en ny taktik framöver. Snubbelfotboll. Huh?

Snoppfixerat samhälle.

En kollega uttryckte det bäst. Kanske skulle kvinnors chanser att avancera på arbetsmarkanden öka om de gick omkring med en lösdildo i handen. Som för att visa på att det går att lita på oss, vi kan vi med. Jävligt tröttsamt är vad det är.